NY BLOGG

GrinigGammalGubbe har fått vila. Här hittar du den nya bloggen Glad och Bitter

Kom ihåg att bokmärka den nya bloggen när du läst ;-)




04 januari 2013

Har Vilhelmina ett egenvärde?


"Den siste som reser släcker ljuset"


                             "Norrlandsbilden är en konsekvens av nationalstatens  
behov av en motpol i berättelsen om den moderna, urbana nationen."         Po Tidholm: Norrland, sid 12


På jobbet diskuterar vi de de mindre – och krympande - orternas existens. Och deras rätt till fortsatt existens. Deras eventuella rätt.

-Jag kan inte se något egenvärde i att Vilhelmina existerar, säger Ö, med utveckling av en kommentar från en besökare från väster – ”In the States, we help people, not villages”.

För min del är det tvärtom: jag ser ett definitivt värde i att orter som Vilhelmina, eller Sveg, eller Surahammar, eller Valdemarsvik eller Lönsboda fortsätter att existera.

Dels har det för mig ett egenvärde i sig, att hela landet kan leva. 
Det är ingenting man kan argumentera för, inget uttalande om fel och rätt; det är som en uppfattning om färger eller musik.
Ö har rätt till sin och jag till min, och andra till sina.

För min egen del grundar sig den känslan förstås mycket i hur jag sett Hogdalsbygden, som jag lärt mig uppskatta så, liksom krympa ihop, skrumpna, under tidens tryck.

Men inte bara det. Detta Sverige är i dag över huvud taget ett land som det gör ont att resa i; den gamla galghumoristiska slogan från 70-talets Montevideo faller en i åtanke: ”Den siste som åker släcker ljuset”.




Men. För det andra ser jag ett värde i att dessa orter får fortsätta att leva, får möjlighet att erbjuda alla möjligheten att välja att leva där, därför att vi måste upprätthålla en infrastruktur för att kunna fortsätta att utvinna och konsumera eller exportera de produkter som fortfarande utgör landets ekonomiska ryggrad – malmen, skogen, vattenkraften.
Samt den allt viktigare turismen.

Utan Vilhelmina stannar Sverige, skulle man kunna travestera en gammal slogan.

Det är inte bokstavligen sant, man kan förvisso tänka sig ett fullgott välfungerande land även om det bara råder tomrum mellan Dorotea och Storuman.

Men man kan inte operera bort alla orterna i Norrlands inland (eller Svealands bruksbygder, eller inre Småland, eller Markerna, eller Skånes risbygd). I den processen når vi så småningom en brytpunkt där själva helheten börjar få problem med att fungera.

En del menar att vi redan är där. Så negativ eller pessimistisk är inte ens denna Griniga Gamla Gubbe, men det synes mig klart att vi rör oss i den riktningen.

(Att, i andra änden, Stockholm har växt på ett sätt som menligt inverkar på trivseln i det som är min hembygd, det är till dels en annan sak. Vi lämnar det tills vidare därhän).



Det finns ett tredje argument också. Det handlar om framtiden.

En gång, för kanske 30-40 år sedan,  var det mindre orter än Vilhelmina eller Sveg det handlade om.
Småbyar ett stycke längre in i den där skogen, den som ser så obefolkad ut sedd från Nytorget och Stureplan.
Då var det Vilhelmina som var centralorten som skulle satsas på och leva, på byarnas bekostnad.

I dag är det Umeå, med universitet och kaféer och flyget till Stockholm, som skall få leva.

Men om 30-40 år?   Vad säger att den utvecklingen, i sin kyliga marknadsekonomiska logik, påhejad av trendkänsliga hajpmedier, plötsligt skulle stanna av?
Om 30-40 år så är det kanske Umeå och Karlstad och Kalmar som vi inte längre ser något egenvärde i.

Och sedan?  Stockholm, Göteborg – det beror väl på vad de styrande i Peking eller Rio eller var det nu blir beslutar sig för.

Om man inte bryter eller åtminstone försöker hejda processen förstås.



Vi pratade i det sammanhanget också om Norge.
Där har man ju på ett helt annat vis en ambition om att – inte att "hela landet skall leva" - men att det skall gå att leva i hela landet.
Det betyder inte att Norge inte har en urbaniseringsprocesse, inte att landet är fritt från glesbygdsproblematik, inte att verksamheter inte slår igen.
Men attityden är en annan. Och det tar sig konkreta uttryck.

Då är den vanliga invändningen ”jamen, Norge har ju råd, de vadar i oljepengar”.

Sant att Norge har en stark ekonomi.
Men som bekant fonderas en mycket stor del av oljepengarma, en så stor del att ett politiskt parti kunde bygga en central del av sin plattform på kravet om att sätta mer sprätt på dem. De rasslar inte rakt in i årets statsbudget, som många svenskar tycks tro.

Och den syn på regionalpolitik och landet som en helhet som finns i vårt grannland var ingenting som kom med oljan.
Den har djupare rötter och längre tradition än så.

Den bottnar i en syn på vad landet är.
Nämligen något mer och något annat än förmågan att hänga med i den senaste hajpen från USA (eller Paris, eller Lübeck, eller Rom, för att nu vandra bakåt i tiden), som är källa till stolthet i vårt land.
Vårt land som är så naivt självförnekande, på ett sätt som brölande kommentarsfälts-våldsverkare aldrig kan förstå, vad de än gastar om.


Nästa gång: Jamen vad kan man göra då?


Är det något bortom bergen?



10 kommentarer:

  1. Jo, du har nog rätt. Det handlar om värderingar, rentav känslor. Jag har inget emot att Vilhelmina e dyl lever och frodas men har svårt att se att det kan ske på annat sätt än på egna villkor. Är alltså mkt tveksam till bevarande av gamla strukturer för att orter ska finnas kvar men kan "de" hitta på ngt som funkar och håller så gärna för mig. Då ska ej hinder sättas upp.

    Jag har inte åstadkommit något storslaget i livet men den lilla utveckling som min livsbana ändå uppvisar hade varit helt omöjlig om jag stannat på de mindre orter som jag periodvis bott på som ung. Där har du det känslomässiga. Utveckling för min del, även intellektuell och mental, har haft min egen "urbanisering" som förutsättning.

    Sedan kan man naturligtvis diskutera om ortens litenhet är orsak till eller en effekt av "tankens litenhet". För att en liten ort ska utvecklas måste ganska många där s a s tänka större än själva orten. Kommer man till storstan kan även en liten själ som jag uppleva att man "är med".

    Ser framemot ditt nästa inlägg.

    SvaraRadera
  2. Som du ser blev mitt inlägg en nästan komisk illustration till Tidholmcitatet som inleder din text.

    SvaraRadera
  3. Tack för kommentarerna!


    Det synes mig, käre vän, som om dina invändningar genomsyras av ett par inte helt uttryckta postulat i fråga om vad som är gott och bra och eftersträvansvärt.
    Och kring vad som är möjligt och genomförbart – kanske vad som ens är tänkbart.

    Är du helt säker på att du hade varit en lyckligare – eller ”bättre”– människa om du inte hade gjort den mentala klassresa du beskriver?
    Och, om svaret är ja på detta, är du lika säker på att du inte kunde ha gjort den på andra platser, i andra formationer?

    SvaraRadera

  4. Några frågor:
    Vad innebär, menar du, det att en ort skall ”utvecklas”? Som du vet är jag allergisk mot allt som luktar endimensionell positivism.
    Och vad betyder det egentligen att ”vara med”? Och på vilket sätt skulle det kräva att konsumbutiken i den ort jag växte upp i läggs ned?


    Men framför allt: jag efterlyser inte nödhjälp till föråldrade strukturer.
    Utan snarare en ny syn.
    Hur ser du på avkolonialiseringen av tredje världen? Hur man än uppfattar den var det knappast ett försök att bevara föråldrade strukturer – även om det faktiskt fanns försök att beskriva det så.

    Som sagt, en förändrad syn. En annan attityd. Skall återkomma till det i ett kommande inlägg.

    SvaraRadera
  5. Försökte så ärligt som möjligt beskriva ett känsloläge som förklaring till min skeptiska hållning till viss typ av regionalpolitik. "Vara med" är just det: en känsla. För mig var det omöjligt, iaf som det tedde sig då och även nu i efterhand, att utvecklas utan att lämna den miljö jag då befann mig i. Jag utesluter dock inte möjligheten att vissa människor kan hitta vägar framåt i livet även på mindre orter.
    För övrigt är inte stängda konsumbutiker mitt ideal. Idealet vore snarare ett stort antal orter som man inte behöver lämna för att utvecklas även om jag tror att det är något grundläggande mänskligt att vilja bort, fram, över krönet... Obs! Väljer att här att inte ge mig in på en definition av begreppet utveckling.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressanta tankar, men återigen tror jag du är lite låst av tanken på "traditionell svensk regionalpolitik". Och det kan vi ju se, att den har inte fungerat/räckt till/varit rätt tänkt....

      Radera
  6. F ö är det värt att fundera på växelverkan mellan ortens/platsens litenhet och tänkandets dito. Krävs det kanske en viss storlek, mångfald, tolerans, öppenhet i tänkandet för att platsen inte ska skrumpna (utmärkt ord !) OCH vice versa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just den tror jag inte ett ögonblick på. Ren synvilla, i mina ögon. Mångfald, tolerans, öppenhet är knappast kopplade till storlek. Kan inte se något empiriskt stöd alls för det.

      Radera
  7. Noteras kan att det var tidig ålder, fram till 13 år, som jag bodde riktigt liten ort, ett numera utplånat brukssamhälle. I tonåren bodde jag i en medelstor stad som jag lämnade, bl a för att "komma loss". Det hade naturligtvis gått att byta miljö, umgänge även i den relativt stora staden men knappast i brukssamhället med drygt 300 invånare. Passar på att meddela att jag är snubblande nära att "göra politik" av min alldeles egna erfarenheter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där sista låter intressant.

      Radera