NY BLOGG

GrinigGammalGubbe har fått vila. Här hittar du den nya bloggen Glad och Bitter

Kom ihåg att bokmärka den nya bloggen när du läst ;-)




01 juni 2012

Junibild - Gammelträde





Juni.

Bilden från hembygdsgården Gammelträde, där vi många gånger har druckit det på bilden erbjudna kaffet.
Kokkaffe förstås, som fortfarande ofta i nedre Norrlands inland.

Ibland har det dock varit så varmt, även i detta avlägsna hörn av tillvaron, så att det blivit saft i stället, serverad vid det bord som inte ses på bilden men där fotografen rimligtvis har suttit.

Andra gånger får man krypa innanför och ta sitt kaffe med bröd – till ett mycket konkurrenskraftigt pris för den som kommer med Stockholmsögon –  i rummet innanför fönstret med pelargonerna, ett rum där man hela tiden väntar att den lilla gumman med huckle skall komma och sjasa iväg sin katt så att den springer till skogs och aldrig mer kommer hem igen…

Lägg märke till den något egendomligt formade milstolpen, av den i regionen klassiska typen med landshövdingen Fabian Adolf Ulric Cronstedts påteckning.
Enligt familjehumorn är den vackert böjda linjen resultatet av en av dessa varma sommardagar, när även järnet smälter lite. Någon annan förklaring har vi aldrig sökt.
M har – eller hade framför allt som barn - ett särskilt gott öga till denna artefakt, eftersom den är precis 200 år äldre än han själv.

Själva gården Gammelträde (eller bara Träde, eller någon gång Trädet)  ligger fint vid Kyrksjöns strand, med flera intressanta byggnader från trakten, huvudsakligen inredd ungefär som vid förra sekelskiftet. Vi brukar också ofta fastna i den omfattande och växande samlingen av fotografier från Hogdalsbygden..
Tyvärr är där bara öppet för allmänheten ett antal helger under sommaren; men det är å andra sidan då vi oftast är där.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar