NY BLOGG

GrinigGammalGubbe har fått vila. Här hittar du den nya bloggen Glad och Bitter

Kom ihåg att bokmärka den nya bloggen när du läst ;-)




08 maj 2010

Tankar vid dagens läsning

Svenska Dagbladet skriver i en puff på sista sidan av kulturdelen:
”Skyskraporna Tors Torn rör upp känslor hos stockholmarna. Att bygga på höjden – ett modernt projekt eller ett hänsynslöst uttryck för makt?”

Varför ”eller”???

* * *

I samma morgontidning ser jag rubriken om att ”Afrikas bästa skidåkning finns i Lesotho”.
Vad i herrans namn berör det mig? Törstar vi information efter var rika sydafrikaner hittar sina favoritpister, eller är verkligen tanken att svenskar i klimatkrisens och finanskrisens tider skall ta sig till Lesotho för att finna nya utmaningar???

Som så ofta kommenterar tidningens olika artiklar varandra. I en recension av en rysslandsbok hittar jag vitsen om mannen som köpt en slips för 500 dollar, varvid hans kompis säger ”du din loser, min slips kostade 5.000 dollar”.

Det sk moderna projektet igen. Häll ut champagnen, krascha Ferrarin och res till Lesotho för att åka skidor.

* * *

Det kallas den kungliga svenska avundsjukan för att den odlas allra mest i kretsar som har anknytning till kungahuset.

* * *

Bläddrar vidare igenom tidningen på jakt efter en artikel. Tvingas vada genom sidor med ändlösa serier av aktier, fonder, optioner, terminer, certifikat...

Varför finns de där över huvud taget? De få människor som behöver täta uppdateringar av dessa data, de har dem redan, och sannolikt en liten liten smula snabbare och tätare än i morgontidningen dagen efter.
En något större grupp har kanhända ett återkommande intresse av att ”kolla hur de ligger till”. Men hur detaljerat, hur omfattande, och hur ofta?
Och i morgontidningen?
I rent informationsvärde, relaterat till insamlings- hanterings- och tryckkostnad, tycks det finnas en diskrepans här.

Således får man leta efter andra skäl till att tidningarna trycker detta. Gammal vana skulle kunna vara ett. ”Det har alltid varit så”. Men detta finansstatistiska material har ju utökats kraftigt de senaste decennierna, närmast exploderat i vissa medier.
Om gammal vana rådde skulle det snarare tyna bort.

Nej, budskapet är sannolikt ett annat:
Detta är viktigt. Detta berör dig; detta styr ditt liv; detta är en inre platonsk verklighet som du kanske inte fattar själv (långnäsa på dig) men som de kloka och snabba och moderna förstår.
De som spelar spelet åt dig, ställföreträdande.

Det är en hyllningshymn åt marknadens makt.

Att sedan dedär spelarna kalkylerar fel oftare än de kalkylerar rätt, att de kan leva sina lyxiga liv inte därför att de genererar verkliga vinster utan därför att de tar provision på de volymer av andras pengar som de låter rinna mellan sina fingrar, det glöms bort.

Liksom alla de förslagna skojare som hade hunnit lura kejsaren, innan det klarsynta barnet hov upp sin röst, vandrar ut ur sagan med fickorna bågnande av guldpengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar