Har ni
märkt att man kan börja få te på en hel del fik i Stockholm igen? Ett tag var det i det närmaste omöjligt, om
man nu med te menar den där drycken som är beredd av tebuskens blad, utan
smaksättning med bär eller blommor.
Och jag
menar: verkligen omöjligt.
På många
ställen har det gått att få Earl Grey, det har varit den ”icke smaksatta”
varianten, väl i tanken att det är en smaksättning som är så etablerad. Men för
den som nu inte gillar bergamott har dörren varit stängd.
Jordgubb?
Javisst!
Svart
vinbär? Självklart.
Söderglödermedallajävladsmakervikanlassapå?
Det är klart.
Och så
vidare.
”Hur då,
menar du svart te? Allt te här är ju svart”.
I
arbetsplatsernas pentryhörnor nästan likadant, fast där kanske någon billighetsupplaga
av English Breakfast har kunnat lokaliseras i något hörn.
Men oftast
har den varit slut, för det är häpnadsväckande i vilken grad tedrickare tycks
favorisera te framför fruktdrycker.
I andra
hand har Earl Grey försvunnit.
Sedan har
någon förbarmat sig över citronteet.
Och så har
en halv låda svartvinbär och en nästan orörd jordgubb stått kvar till nästa
påfyllning.
Det där
har vi pratat om ibland vid kaffeautomaten.
Att de som
sköter inköp (och marknadsföringen till dem som sköter inköp) inte har reagerat.
Till synes
inte noterat detta mönster.
Men nu har
något hänt.
På sista
tiden har vi fått inte bara två sorters Earl Grey på jobbet utan även ett
riktigt gott Darjeeling-te. Åtminstone ibland.
Och nyss
på lördagspromenad fick jag ett rakt och sakligt Assam-te som den alldeles naturligaste sak på
ett fik på St Paulsgatan.
Det hände förra helgen också på ett annat ställe.
Något har
hänt.
Är det
marknaden som har börjat fungera?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar